Ihminen tekee itsestään jumalan, ja tämä jumala ei tunne armoa.

Facebookissa on eräs keskustelu susista, tai oikeastaan se meni osittain jo vänkäämiseksi. Osa on sitä mieltä, että on ihan ok tappaa niitä kun kurjat tulevat kiusaamaan ihmisiä pihoihin ja vievät koirat häkeistä. Osa taas sanoo että olisi parempiakin tapoja pitää sudet pois häiriköimästä kuin tappaminen. Molemmat puolet ovat esittäneet ihan hyviä näkökulmia ja perusteluja mielipiteilleen, mutta on siellä paljon myös havaittavissa "olen ihminen, siispä olen jumala" -ajattelumallia.

Itse olen sillä kannalla, että susien tulisi antaa olla ihan rauhassa eikä mielivaltaisesti lahdata syystä että ihmisiä pelottaa ja sudet tuhoaa elinkeinon ja mitä kaikkia muita syitä nyt olikaan... Tottakai se tuntuu pahalta jos susi tulee ja tappaa pihassa olevan koiran, ymmärrän sen, mutta ei sitä sutta sen takia tarvitse tappaa, vaan voi keksiä muita keinoja jotta noita harmittavia asioita ei tapahtuisi. Siinä vedottiin mm. siihen, ettei kaupungissa elävä ihminen voi ymmärtää miksi susista ei pidetä. No en kyllä voisi ymmärtää edelleenkään vaikka asuisin keskellä metsää! Ja jos susi minulta koiran veisi pihasta tai metsälenkillä (mikä olisi takuulla melko epätodennäköistä), en syyttäisi sitä sutta asiasta, vaan itseäni kun olen antanut sen tapahtua. Sudella yleensä kuitenkin on joku syy tappamiseen tai päälle käymiseen, eivät ne tietääkseni ajattele että "heh, tuon voisin käydä ohimennen teurastamassa" tai "pelkään noita niin paljon, että haluan että kaikki tuollaiset hävitetään". Näin karrikoidusti. 

Susi on myös hyödyllinen muiden lajien kantojen kurissapitämisessä. Koska ihmisen mielestä muita eläimiä saa olla vain tietty määrä, on niitä tällä meidän äärimmäisen mahtavalla logiikalla surmattava. Susi tekee sitä ihmisen puolesta, mutta eihän se ole ollenkaan oikein! Se on ihmisen tehtävä ja ihminen saa siitä samalla ruokaa. Ihan kuin emme muilla tavoin saisi ravintoa kuin tappamalla luonnonvaraisia eläimiä. Sudelle se on aika pitkälti ainoa ravinnonlähde. Harvemmalla sudella, ahmalla tms. on omia lammas- tai kanatarhoja ;) Siellä keskustelussa tuli sen tyylisiä kommentteja joista sai helposti sen käsityksen, että mm. monet metsästjät ajattelevat "tapetaan sudet että voidaan tappaa hirvet ja peuratkin". En sano, että se näin olisi, mutta... no, tuntuu olevan.

Ehkä idioottimaisinta oli suden vertaaminen juoppoihin ja narkkareihin. Se taisi lähteä siitä kun joku sanoi pelkäävänsä enemmän kaupungilla riehuvia ja tupakkaa pummaavia nistejä tai juoppoja, kuin susia. Jolloin eräs hyvin metsästyshenkinen tyyppi takertui siihen ja aloitti vertaamisen. Esimerkkinä vaikka "Ihmiset soittaa poliisin hakemaan portaillaan häiriköivän puliukon pois. Eihän sekään olisi sitten sallittua." Tässä nyt on kyse ihan eri asiasta, eikä se poliisi ammu sitä juoppoa siksi kun hän on erehtynyt väärille portaille menemään. Ja tämä sama metsän asukki jatkoi "Se poliisi vie sen juopon pois elinalueeltaan ja saattaa näin aiheuttaa lisää häiriökäyttäytymistä." Mitä v*ttua?! Ei voi ymmärtää, ei mitenkään. Sutta, tai mitä tahansa luonnon eläintä voikin verrata heroiinipäissään sekoilevaan nistiin. Jep! Eräs eräjorma myös totesi että metsästäjät maksavat kaatoluvista, sudet eivät. Voi elämä, oikeesti. Ja joka kolmas kommentti oli jotakuinkin, että sieltä kehä||| sisäpuolelta on hyvä puolustella petoja. Niin, eihän ole muita vaihtoehtoja kuin itärajan susialue ja Helsingin keskusta. Moni ainakin tuntuu luulevan näin. En edes muista mitä kaikkea paskaa kyseisessä väittelyssä lisäksi on, mutta sen muistan että sitä on paljon. Niin paljon, että minulla on näitä susien (ja muiden hirmuisten petojen) vihaajia varten ihan erityinen kuva: 

images-1.jpg 

Luonto osaa hommansa. Ihminen ei. Miksi meidän pitää puuttua kaikkeen ja leikkiä ylijumalaa? 

​Totuus on, että ihminen on unohtanut paikkansa.