Varoitan näin alkuun: Mikäli olet laiska koiranomistaja joka ei lenkitä koiraansa/koiriaan, ja ottaa nokkiinsa aiheellisesta kritiikistä, suosittelen ettet lue tätä tekstiä. Jos varoituksesta huolimatta luet ja otat tästä nokkiisi, kehoitan sinua katsomaan peiliin ja menemään itseesi. Ehkä vika ihan oikeasti onkin sinussa.


En voi ymmärtää miten ihmisten päähän ei mene niinkin yksinkertainen asia, että JOKAINEN KOIRA TARVITSEE vähintään kaksi kunnon (väh. 30min kerrallaan) hihnalenkkiä JOKA PÄIVÄ. Ei mene jakeluun, ei sitten millään. Sekin olisi jo edistystä jos jokainen koira saisi edes sen YHDEN lenkin päivittäin. Kun ottaa koiran, sitoutuu silloin ihan oikeasti huolehtimaan sen perustarpeista, joista lenkittäminen on, ellei tärkein niin ainakin yksi tärkeimpiä asioita! Sitä ei välttämättä osaa ajatella kun ihminenhän ei muka tarvitse liikuntaa (näin moni ainakin näyttää luulevan), mutta ajatelkaa, ehkä se on koiranne päivien kohokohta. Ehkä koiranne odottavat heräämisestä asti sitä, että pääsee vaeltamaan, tutkimaan ympäröivää maailmaa, nauttimaan rajoitetusta vapaudesta, toteuttamaan vaistoa joka jokaisessa koirassa vielä on. Ehkä koiranne olisivat silloin onnellisia. Eikä se ole vain ehkä, vaan juuri niin se on. Koira, joka ei saa riittävää määrää liikuntaa päivässä, ei ole onnellinen! Enkä tarkoita liikunnalla nyt pihassa tai koirapuistossa juoksuttamista. Ei, vaan lenkittämistä, jossa seuraaja kulkee johtajansa kanssa, ja heidän välillään vallitsee kunnioitus ja harmonia. Piha, vaikka se olisi kuinka iso tahansa, on koiralle vaan tarha jossa voi vähän juoksennella.

Säälittää ne koirat joita pidetään vaan koristeina. "Mulla on hieno rotukoira, maksoin siitä 1500€ ja se syö maailman kalleinta nappulaa ja saa hierontaa kerran viikossa, on jopa voittanut kaikki näyttelyt joissa on ollut. Ai lenkitänkö? Minäkö muka lenkittäisin koiraa?? Ei meidän koiraa tarvitse lenkittää, meillä on iso piha." Ja keksitään maailman surkeimpia tekosyitä miksi ei voi sitä koiraparkaa viedä hihnalenkille. "Se vetää niin kamalan paljon." -Joopa joo, tottakai se vetää jos ei tiedä miten remmissä kuuluu kulkea, koska kukaan ei sitä sille ole opettanut! "Se ei tule toimeen muiden koirien kanssa." -Niinpä niin, ei tietenkään jos sille ei ole tehty selväksi miten tulee käyttäytyä kun tulee koira vastaan! Kaikki tekosyyt kertovat vain omistajan laiskuudesta ja itsekkyydestä.

Minusta asia on hyvinkin yksinkertainen: Jos et viitsi täyttää edes koirasi perustarpeita, LUOVU SIITÄ. Päästä se onnettomasta elämästä, anna sille mahdollisuus elää koiranelämää. Silloin teet hyvän teon. "Mutta kun se on minulle niin rakas, en halua luopua siitä. Se on minulle tärkeintä maailmassa." -No ei siltä näytä... Jos se oikeasti on sinulle niin tärkeä kuin väität, pidät sen onnellisena, ja siihen kuuluu lenkittäminen todella olennaisena osana koiran arkea ja elämää. Onko se oikeasti niin vaikea ymmärtää? Suututtaa miten ihmiset ottavat eläimiä omaksi huvikseen, ajattelematta yhtään niiden eläinten tarpeita. Sitten on näitä "Lääkäri kielsi minua rasittamasta itseäni. Minulla on liikuntakielto. Selkää särkee, polvet on huonona, sormessa on haava, kengät on likaiset, silmässä on roska, minulla on lapsia, aivot sulaa....." Ei kelpaa. Mikään tekosyy ei kelpaa. Odottavatko tällaiset ihmiset, että koira katsoo ymmärtäväisesti silmiin ja toteaa "Se on ihan ok, ei minun tarvitse päästä lenkille." Jos et syystä tai toisesta voi tai halua hilata persettäsi ulos lenkittääksesi rakkaan Rekkusi, keksi asiaan jokin ratkaisu, se on sinun vastuullasi. Toki on myös koiria jotka eivät enää jostain syystä ole yhteiskuntakelpoisia eivätkä voi elää ja kulkea ihmisten ilmoilla, mutta voivat elää syrjemmässä ja rajatulla alueella, omistajaa lukuunottamatta ilman ihmis- tai koirakontakteja ja toimivat vaikka vahtikoirina tms. Ne ovat aivan eri asia, nyt en tarkoita niitä tapauksia. Tällä kirjoituksellani tarkoitan ihan tavallisia koiria sekä ihan tavallisia ihmisiä, jotka voisivat ulkoiluttaa koiriaan, mutta eivät niin tee. Omistajan satunnaiset sairastelut tms. ovat myös asia erikseen, kunhan koira normaalisti (eli kun omistaja ei sairasta) saa päivittäisen liikunta-annoksensa.

Tästä aiheesta voisi saarnata päivätolkulla, mutta kovin tuntuu ettei se mitään auttaisi, kuten ei takuulla auta tämä avautuminenkaan. Saanpa itselleni mielenrauhan hetkeksi, ja toivottavasti edes jonkun ajattelemaan. Saatan saada tästä vihat päälleni, mutta se ei muuta mitään. Se ei auta siihen, että on liikaa niitä ihmisiä jotka laiminlyövät koiriaan, EIVÄTKÄ EDES OLE PAHOILLAAN TAI TUNNE SYYLLISYYTTÄ! Ja vaikka tuntisivatkin, ovat he liian laiskoja ja itsekkäitä tehdäkseen asialle mitään. En ole mikään asiantuntija, enkä edes yritä olla, avaudun vaan asiasta joka on suuri ongelma kaikkialla. Ihminen pistää toisen eläimen kärsimään itsekkyytensä vuoksi! Ja tiedän sen, että maailmassa on suurempiakin murheita kuin koirat jotka eivät pääse lenkille, mutta tässä tapauksessa takerruin nyt tähän yhteen asiaan. Tiedän, että on koiria jotka hylätään, joita pahoinpidellään, tapetaan julmasti ja toteutetaan kaikenmaailman sairaita fantasioita mitä ihmisen päässä vaan voi liikkua. Se ei kuitenkaan tässä tekstissä ole olennaista. Voin niistäkin kirjoittaa, mutta nyt kirjoitin tästä.

                    ----                

Kiitos, tämä oli tässä. :)